tarieven en vergoedingen

Kosten en vergoedingen van verzekerde zorg


In het geval van psychische klachten kan uw huisarts of diens praktijkondersteuner u verwijzen voor de zorg die u nodig heeft. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een kortdurende behandeling (basis GGZ) of een meer intensievere behandeling zoals psychotherapie (specialistische GGZ). De aangewezen keuze moet in de verwijsbrief worden vermeld. Het is noodzakelijk dat een erkende (DSM V) diagnose is gesteld of er een sterk vermoeden is van een dergelijke diagnose.

 

In 2021 heb ik met de meeste zorgverzekeraren een contract gesloten. Vraagt u hiernaar bij de aanmelding.


Als ik een contract heb met uw verzekeraar en u een natura polis heeft, wordt de behandeling rechtstreeks vergoed. Als u een restitutiepolis heeft, of ik geen contract  heb met uw zorgverzekeraar (VGZ en Menzis), vergoedt de verzekeraar direct aan u afhankelijk van het type polis dat u heeft afgesloten. U diewnt in dit geval zelf zorg te dragen voor tijdige betaling van de declaratie. Als u een restitutiepolis heeft, wordt in de regel 100% vergoed. Heeft u echter een naturapolis, wordt de behandeling slechts gedeeltelijk vergoed (in de regel 60-70%). Het is daarom verstandig bij uw zorgverzekeraar te informeren naar de voorwaarden van uw polis.


Tip: een restitutiepolis is nauwelijks duurder dan een naturapolis en geeft u ook de mogelijkheid van vrije artsenkeuze voor andere medische specialisten.


Voor de vaststelling van de kosten wordt landelijk gewerkt volgens het systeem van de Diagnose-Behandel-Combinatie (DBC). Er zijn tariefgroepen vastgesteld die verbonden zijn aan de diagnose en de tijd die is besteed aan uw behandeling. Dit is rechtstreekse tijd maar ook bijvoorbeeld tijd voor administratie of overleg met uw huisarts. Het DBC wordt gedeclareert na afronding van uw behandeling  of als deze langer duurt dan één jaar wordt een tussentijdse declaratie ingedied. Houdt u er wel rekening mee dat uw behandeling met uw eigen algemene risico voor ziektekosten (in 2021 is dit 385 euro).


Niet verzekerde zorg

Als u psychische klachten heeft waarbij geen diagnose kan worden gesteld of een diagnose is gesteld die valt onder de zogenaamde “niet verzekerde zorg” (OPV) kunt u toch bij mij terecht. U krijgt dan een rekening op basis van het aantal consulten à 100 euro. Bij een aantal aanvullende zorgverzekeringen kunt u dit gedeeltelijk of geheel declareren, u dient dit zelf bij uw zorgverzekeraar na te gaan.

 

Relatietherapie

Sinds 1 januari 2013 wordt partner-relatietherapie en gezinstherapie, louter op basis van de diagnose 'partnerrelatieprobleem' of 'gezinsprobleem', niet meer vergoed door de zorgverzekeraar. Dat betekent dat relatietherapie of gezinstherapie nog wel kan worden vergoed als het wordt ingezet als therapievorm bij een andere hoofddiagnose, zoals depressie, angst, persoonlijkheidsproblematiek. Overleg hierover met uw verwijzer of neem in geval van twijfel contact op.

 

Coaching

Bij coaching is er is geen tussenkomst nodig van een verwijzer of verzekeraar. De rekening wordt aan u gestuurd en door u zelf betaald. In sommige situaties zijn de kosten fiscaal aftrekbaar, bijvoorbeeld bij coaching voor een ondernemer. Voor de tarieven van coaching kunt u contact met mij opnemen.